2010004702 Časť: BZjednodušte zlomok \( \frac{\sqrt[12]8\cdot\sqrt[20]{16}\cdot\sqrt[5]{15}}{\sqrt[5]{30}} \).\( \sqrt[4]2 \)\( \frac1{\sqrt[4]2} \)\( 1 \)\( 2 \)
2010004701 Časť: BUrčte prevrátenú hodnotu výrazu \( \left[ \left( \frac12 \right)^{-1} -5^{-2}\right]^{\frac12} \).\( \frac57 \)\( \sqrt2-\frac15 \)\( \frac{25}{49} \)\( \frac75 \)
2010004505 Časť: BVyberte všetky \(x\) pre ktoré je daný výraz záporný. \[ 2 x^{2} - 7x - 4 \]\(x\in \left (-\frac{1}{2};4 \right )\)\(x\in \left (-\infty ;-\frac{1}{2} \right )\cup \left (4;\infty \right )\)\(x\in \left( -4;\frac{1}{2}\right) \)\(x\in \left (-\infty ;-4\right )\cup \left (\frac{1}{2};\infty \right )\)\(x\in \left( -4;-\frac{1}{2}\right) \)
2010004504 Časť: BVyberte nerovnicu, ktorej množinou riešení je interval \( \langle -3;2 \rangle \).\(x^{2} +x -6 \leq 0\)\(x^{2} + x -6 \geq 0\)\(x^{2} - x -6 \leq 0\)\(x^{2} - x - 6\geq 0\)\(x^{2} + x + 6\geq 0\)
2010004503 Časť: BRiešte nerovnicu v \(\mathbb{R}\). \[ (5-2x)(7x+3) \geq 0 \]\(x\in \left\langle -\frac{3}{7}; \frac{5}{2} \right\rangle \)\(x\in \left\langle -\frac{5}{2}; \frac{3}{7} \right\rangle \)\(x\in \left( -\infty; -\frac{3}{7} \right\rangle \)\(x\in \left( \frac{5}{2}; \infty \right) \)
2010004502 Časť: BKvadratická rovnica \[ ax^{2} + bx -24 = 0 \] má korene \(x_{1} = -2\) a \(x_{2} = 4\). Určte hodnoty koeficientov \(a\) a \(b\).\(a = 3\), \(b = -6\)\(a = -3\), \(b = -6\)\(a = -3\), \(b = 6\)\(a = 3\), \(b = 6\)
2010004501 Časť: BJeden koreň kvadratickej rovnice \( x^{2} + 7x +c = 0\) je \(x_{1} = -3\). Určte hodnotu druhého koreňa \(x_{2}\) a hodnotu koeficientu \(c\).\(x_{2} = -4\) a \(c = 12\)\(x_{2} = 4\) a \(c = -12\)\(x_{2} = -4\) a \(c = -12\)\(x_{2} = 4\) a \(c = 12\)
2010004412 Časť: BUpravte na súčin výraz: \( (8-b)(b-4) - (5b^2-20b)-(b-4)(b-6)\).\( 7(b-4)(2-b) \)\( 7(b-4)(b-2) \)\( (b-4)(7b-2) \)\( (4-b)(7b-2) \)
2010004411 Časť: BUpravte na súčin výraz: \( (4a-1)(2-a) - (12a^2-3a) -(a-3)(4a-1) \).\( 5(4a-1)(1-a) \)\( 5(4a-1)(a-1) \)\( (4a-1)(5a+1) \)\( (1-4a)(5a+1) \)
2010004410 Časť: BUpravte na súčin výraz: \( 8a^5b^3-24a^3b^2+18ab\).\( 2ab(2a^2b-3)(2a^2b-3)\)\( 2ab(2a^2b-3)(2a^2b+3)\)\( 2ab(4a^2b-9)(4a^2b-9)\)\( 2ab(4a^2b-9)(4a^2b+9)\)