2000003402 Część: ARzuca się dwiema kośćmi. Jakie jest prawdopodobieństwo, że suma liczb będzie dwucyfrową liczbą pierwszą?\( \frac{2}{36} = \frac{1}{18}\)\(\frac{11}{36}\)\( \frac{1}{36}\)\( \frac{3}{36} = \frac{1}{12}\)
2000003401 Część: ARzuca się jedną kostką. Jakie jest prawdopodobieństwo otrzymania liczby podzielnej przez trzy?\( \frac{1}{3}\)\( \frac{1}{6}\)\( \frac{1}{2}\)\( \frac{2}{3}\)
2010002002 Część: AOblicz pochodną funkcji. \[ f(x) = 3\cos x-2 \]\(f'(x) = -3\sin x;\ x\in \mathbb{R}\)\(f'(x) = -3\cos x;\ x\in \mathbb{R}\)\(f'(x) = 3\sin x-2;\ x\in \mathbb{R}\)\(f'(x) = -3\sin x-2;\ x\in \mathbb{R}\)
2010002001 Część: AOblicz pochodną funkcji. \[ f(x) = \pi -\frac{\ln 3}{x} \]\(f'(x) = \frac{\ln 3 }{x^{2}} ;\ x\in \mathbb{R}\setminus \{0\}\)\(f'(x) = 0 ;\ x\in \mathbb{R}\setminus \{0\}\)\(f'(x) = \ln 3 ;\ x\in \mathbb{R}\setminus \{0\}\)\(f'(x) = - \frac{\ln 3}{x^{2}} ;\ x\in \mathbb{R}\setminus \{0\}\)
2010001902 Część: AButy kosztują \( 112 \) EUR po \( 40\% \) wzroście ceny. Ile kosztowały te same buty przed wzrostem ceny?\( 80 \) EUR\( 28 \) EUR\( 78{,}4 \) EUR\( 67{,}2 \) EUR
2010001901 Część: APrzygotowano \( 5\,\mathrm{kg} \) roztworu cukru przez rozpuszczenie \( 400 \) g cukru w wodzie. Obliczyć procentowe stężenie roztworu.\( 8\% \)\( 12{,}5\% \)\( 80\% \)\( 16\% \)
2010001703 Część: AZnajdź przedziały, w których następująca funkcja jest funkcją rosnącą. \[ f(x) = \frac{4+x^{2}} {-4x} \]\(\langle - 2;0)\) i \((0;2\rangle \)\(\langle - 2;2\rangle \)\((-\infty ;-2\rangle \) i \(\langle2;\infty) \)\(\langle 2;\infty) \)
2010001702 Część: AJaka jest wartość funkcji $f$ przy jej lokalnym maksimum? \[ f(x) = \frac {\sqrt{6x-x^2}}{2} \]\(\frac{3}{2}\)\(0\)\(2\)Lokalne maksimum nie istnieje.
2010001701 Część: AZnajdź wszystkie $x$, w których funkcja $f$ ma ekstrema lokalne. \[ f(x)= -2\left (x^2 - 4\right )^{5} \]\(x=0\)\(x_1=0\), \(x_2=2\)\(x_1=-2\), \(x_2=2\)\(x_1=- 2\), \(x_2=0\), \(x_3=2\)
2010001602 Część: ALiczba \( \left|\sqrt3-3\right|-\left|2\sqrt3-2\right| \) jest równa:\( -3\sqrt3+5 \)\( -3\sqrt3+1 \)\( \sqrt3+5 \)\( \sqrt3+1 \)